Männyn luontainen uudistaminen

Männyn uudistamista luontaisesti suositellaan maisemallisesti arvokkailla kohteilla, kuten rannoilla, mäkien harjanteilla, asutusten lähellä ja ulkoilualueilla. Näin on näille maille parasta, sillä jos kyseisiin paikkoihin lähetettäisiin vaikka kaivuri laikuttamaan tai äestyslaitteet muokkaamaan ja kylvämään, voisi se saada aikaan melko paljon kritiikkiä siitä kuinka arvokas ja kaunis maisema on totaalisesti raiskattu. Toinen syy josta tulisi marinaa voisi olla, on se että kaikki ihmiset eivät välttämättä pidä siitä, että heidän talojensa vieressä liikkuu joukko haisevia metsureita, joita täytyisi koko ajan vahtia etteivät he varastaisi mitään. 

 

Ehdottomia paikkoja männyn luontaiselle uudistamiselle ovat louhikkoiset rinteet joihin on lähes mahdotonta saada minkäänlaista konetta jo pelkästään mahdollisen suunnattoman jyrkkyytensä takia maata muokkaamaan. Eikä niitä edes kannata yrittääkään muokata. Siellä kun kaivaa niin maasta vain nousee kiveä kiven perään. Kaikista parhaiten mäntyä sopii uudistaa luontaisesti karkeille kuivahkoille ja sitä karummille kankaille sekä varpu- ja puolukkaturvekankaille. Männyn luontainen uudistaminen vaatii sitä, että alueelta on löydyttävä riittävästi kunnoltaan hyviä olevia mäntyjä, jotka kykenevät siementämään metsän. Kangasmaat muokataan äestämällä tai laikuttamalla lukuun ottamatta kuitenkaan aivan kaikista kuivimpia tai karuimpia kankaita. Paksukunttaisille maille suositeltaisiin kulotusta, jolla saataisiin kunttaisuutta hieman pienemmäksi ja palaneet sekä hiiltyneet eloperäiset ainekset ovat muuttuneet ravinteiksi maahan muille tuleville kasveille, etenkin hyvä kasvualusta tuleville männyntaimille. Muokkauksena tällaisille maille on parasta kääntöauraus sekä mätästys.

 

Aivan varmastihan ei näillekään maille tule tälläkään tavalla välttämättä kunnolla taimia maahan. Männyllä kun ei tule hyvää siemenvuotta joka vuosi. Kun aletaan harkitsemaan ja suunnittelemaan luontaista uudistusta,  kannattaa myös suunnitella se siten, että saa muokkausajankohdan osumaan juuri sille aikasyklille jolloin männylle pitäisi tulla hyvä siemensato. Muita riskejä on muun muassa hirvet, mutta ainahan ne ovat kiusaamassa nuorta männikköä, oli sitten kylvetty tai ei. Muita ainaisia vaaroja ovat männynversoruoste mikä leviää haavan mukana, erilaiset mäntypistiäiset sekä tukkimiehen täi.

 

Kuusen luontainen uudistaminen

Kuusta uudistetaan luontaisesti suojuspuu menetelmällä. Se on monivaiheinen ja epävarma menetelmä, varsinkin kivennäismailla. Kangas- ja turvemailla voidaan kuusta uudistaa luontaisesti pienillä metsäaloilla tai kaistaleilla, joissa on mahdollista käyttää hyväksi metsän reunassa kasvavaa muuta reunametsikköä. Se ei kuitenkaan ole aivan niin helppoa, silla kuusella hyviä siemenvuosia on todella vähän, Etelä – Suomessa 2-3 kymmenessä vuodessa ja Pohjois- Suomessa sitäkin harvemmin.                                                                                           Uudistettavan kaistaleen mitatkin ja määreet ovat melko tarkat ainakin leveyden suhteen. Leveyttä kaistalla tulee olla noin 50 metriä ja kaistan molemmilla puolilla on oltava kuusipuustoa, joka on siemennyskykyistä ja josta kyseisen alan kylvettävät siemenet leijailevat maahan palstalle. Kangasmailla maa pitäisi ennen siementen varisemista muokata. Tähän parhaimmat tavat ovat laikutus tai äestys. Turvemailla palstan annetaan ensin jäädä hieskoivun valtaan, jonka jälkeen maahan alkaa tulla kuusen taimia alikasvustoksi. Kun koivu on kuitupuun mitoissa, nämä ylispuut kaadetaan pois ja paikalle jää koivikon suojissa kasvanut puhdas kuusikko tai sitten kuusen ja koivun muodostama sekametsikkö. Hyvä alikasvuskuusikko syntyy yleensä parhaiten joko puolukkaturvekankaille tai mustikkaturvekankaille.  Tosin sekään ei välttämättä pelkästään riitä, vaan metsää täytyy mahdollisesti lannoittaa vielä jotta kuusi menestyisi paremmin.

 Paikkoja joihin kuusta ei kannata alkaa uudistamaan niin luontaisesti kuin mitenkään muutenkaan ovat muun muassa kuusen kasvun ja selviytymisen kannalta mahdottomat paikat ja metsien alueet joissa on törmätty juurikääpään. Näissä paikoissa kuusella ei tule olemaan minkäänlaista tulevaisuutta.